ШЛЯХ НА ГОЛГОФУ

5 березня 2017 року в музично-драматичному театрі ім. Юрія Дрогобича відбувся показ трагедії “Дрогобицька Голгофа”, автором якої є Тарас Метик, ідея о. Івана Паньківа. Режисер-постановник – Олександр Король, художник-постановник – заслужений художник України Ярослав Данилів. Зі сцени звучить розповідь  про жорстоку правду катування червонозоряних “визволителів” . На архівних матеріалах, спогадах очевидців змальовується страшна доля священників, ієромонахів Якима Сеньківського (артист Іван Гарасимчук), Северіяна Бараника (народний артист України Олександр Морозов), Віталія Байрака (артист Микола Козак), які, потрапивши в застінки катівні на Стрийській, були піддані тортурам і загибелі. Гірка чаша мучеництва не минула і молоді, учнів гімназії  Марію (артистка Оксана Федчук), Михайла (артист Микола Дідик), яким було лише 18-ть.

26 червня 1941 року, коли фашисти підходили до Дрогобича, енкавеесники арештували і без суду добивали ігумена Василіянського монастиря о. Северіяна Бараника, пароха церкви Пресвятої Трійці о. Якима Сеньківського, інженера Осипа Левицького, гімназійних професорів Івана Чмолу, Дмитра Бурка, колишнього посла до польського сейму Антона Максимовича, Ярослава  та Ганну Кобрин, студентів учительського інституту Йосифа Бараняка, Євгена Татарського, Йосафата Пасічника та багатьох інших. Як свідчили очевидці, отця Якима зварили в казані і дали їсти в’язням тюрми.

У вересні 1945 року працівники НКВС арештували Віталія Байрака. Навесні 1946 року від жахливих тортур його серце перестало битись.

У 2001 році, перебуваючи в Україні, святіший отець Іван-Павло ІІ в числі беатифікованих блаженних мучеників УГКЦ єпископів, священників назвав і Дрогобицьких ієромонахів Якима Сеньківського, Северіяна Бараника і Віталія Байрака.

Високе емоційне піднесення, напруга передавалися у наповнений глядацький зал.

Трагедія “Дрогобицька Голгофа” на сцені театру ім.. Юрія Дрогобича яскраво відтворюється і оживає сумними подіями московсько-більшовицької окупації, змушує в період нинішньої російської загарбницької агресії щодо України, загарбаних Московією Криму і Донбасу збагнути страждальницьку жертовність кращих синів і дочок нашого народу, церкви во славу Бога і України.

Змальовані події спонукають глядача усвідомити те, що нинішня воля далась нелегко і її треба берегти, захищати, відстоювати.

На виставі були присутні Високопреосвященнійший Митрополит Львівський Ігор Возьняк, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз, Єпископ-помічник Григорій Комар, Єпископ Коломийсько-Чернівецький Василій Івасюк та духовенство Дрогобицького деканату.

Лейтмотивом слова, яке виголосив Єпископ Ярослав Приріз після вистави, була думка з Євангелія від Матея «Так  нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, убачивши ваші добрі вчинки, прославляли Отця вашого, що на небі» (Мт. 5.16).

Прозвучала щира подяка керівництву театру, постановникам та акторам за їх напружену творчу працю, яка приносить такі благодатні здобутки.

Дрогобичан та гостей міста запрошуємо на прем’єру вистави «Дрогобицька Голгофа» 26 березня. Початок о 17:00 год.