70-річчю операції “Вісла”

        Львівський академічний обласний музично-драматичний театр ім. Юрія Дрогобича, єдиний творчий колектив в Україні, який звернувся до болючої теми примусового переселення етнічних українців з південно-східних та інших регіонів Польщі у 1947 році, відомого як операція “Вісла”.

         Так в репертуарі театру, за оригінальною ідеєю президента благодійного фонду ім. Івана Франка “Посвіт” Лесі Ратинської, з’являється вистава “Елегія Styks” Тетяни Іващенко у співавторстві з головним режисером театру Олександром Королем. Це була спроба передати внутрішній стан українського народу у далекому 1947 році. Перед нами проходять людські долі, плаче українська душа. Нікого не шкодує Перевізник – ні старого, ні малого, ні ненародженого. І як останній акорд – невідомість, плач душі та стогін людських сердець під браваду тодішнього ладу, який став уособленням зловісного підземного Стікса.

         В рік 70-річчя проведення цієї жахливої акції під назвою “Вісла” колектив театру, висловлюючи свою чітку громадянську позицію, запрошує глядачів Дрогобича 26 квітня о 16.00 год. та 30 ківтня о 17.00 год. на зустріч з героями вистави “Елегія Styks”, яка повертає нас до трагічних подій, коли в долю простого українського народу втрутився Перевізник, котрий відчинив з гуркотом двері вагону, що ведуть у невідомість подій, які з людської пам’яті стерти не можливо.